Mycket tjära er,e

Farfar å jag gick å väntade på Björn min farsa att han skulle komma hem från jobbet så han kunde skjutsa oss till bonden som hade tjära så vi äntligen kunde få båten klar. Vi båda två längtade att få tuffa ut på sjön!

Så äntligen hörde vi en bil komma..men,men va var det för bil? den måste ha åkt fel för farsan hade en ju en brun Saab och det här var en "brandgul" liten Ford fiesta! men gubben i bilen kör in på gården och kliver ur.

Och det är ju farsan! Vad ni ser roliga ut säger han åt oss å pekar med fingret mot farfar och mig som bara står där å gapar med öppna munnar, vi utbrister i kör..vad är det där för nåt? och pekar på den lilla brandgula.
Farsan säger stolt..min nya bil..fin vaa och fortsätter.. jag fick ett så bra inbytespris på Saaben att jag inte kunde låta bli att byta in den mot den här fina Forden och bränslesnål e den och bla,bla farsan bara bubblar av lycka.

Jag fick förstås ta lite på avbetalning men det ska nog gå säger han..vi får snåla in på annat, för en bil måste ju vi ha. Farfar avbryter farsan och säger ja,ja det blir nog bra men nu ska du få höra, farfar berättar att tjäran är slut och att vi måste åka till bonden å köpa nytt.

Tjära!  säger farsan, inte kan jag köra nån tjära i nya bilen! Farfar säger då.. äsch det är ingen fara, gubben har nog nån fin liten burk vi kan ta tjäran i ? och så kan jag hålla i burken när den står på golvet avsluta han.

Men,men det kan kleta av sig på golvmattan eller ännu värre på klädseln säger han. Farsan va jättenoga med sina bilar.
Ähh sluta sjåpa dig och kom igen nu..farfar har bråttom och vill hoppa in i bilen på en gång, men farsan vill äta först, okej ät först då men du kan väl rappa på lite så vi kommer iväg snart säger farfar och sätter sig på ute platsen å väntar.

Kom Per säger han till mig..så ska jag berätta en historia för dig när jag gjorde rekryten! ok jag kommer svarade jag och sprang över till han fast jag hade hört dom flest av farfars lumparhistorier så tyckte jag det var spännande och roligt att lyssna när farfar berättade.

fortsättning en annan dag// Pappa,raggare å morfar

Farfar drog en story när han låg ute i fält i Värmland, där var det hårda tider sa han och jag nickade. En dag när vi låg och spanade mot Norska gränsen kom det ett luftwaffe plan och strök trädtopparna och flög rakt emot oss sa han och vårt befäl skrek..i skyddsställning på momangen! och osäkra bössorna, vi gjorde som han sa,slängde oss på marken en del bakom stenar andra bakom nån lite buske som var i närheten. Planet närmade sig snabbt och kapten skrek igen med hes röst.. sikta ordentligt allihop och skjut på min order va fn..ska vi peppra på tysken han jag tänka! precis efter min tanke skrek han SKJUT och vi var väl en tjugo man som tömde våra magasin i kärran. Det kom rök nästan direkt från bägge motorerna och planet vinglade i luften och började tappa höjd ordentligt. Vi låg alldeles förstenade och kollade på flygplanet med hakkorsen, fan vi fick han, kärran kommer att störta. Planet svepte förbi alldeles ovanför huvudena på oss och försvann bakom skogsbacken, vi hoppade upp på fötterna allihop och såg storögt på kapten, va gör vi nu då? Alle man på dubbla led efter mig skrek han. Vi lydde och ställde upp oss som han sa. Har ni laddat om bössorna frågade kapten när vi marcherade framåt, nähh skrek vi tillbaka,det hade alla alldeles glömt bort i villervallan,Halt och i min nya magasin fort skrek kaptenen. När alla var klara gasta han igen..frammåt marsh. Efter en halvtimmes march ungefär kom vi ut ur skogen, halt sa kapten nu i vanlig samtalston! alla stannade. Holm och Pettersson ni smyger fram och spejar sa kapten sen, okej sa vi och ställde upp oss längst fram. Men inga hjältemod nu ifall ni träffar på tysken i livet, speja bara och kom tillbaka så fort ni sett något. Jag å Pettersson gav oss iväg sa farfar, men tänk om han skjuter er sa jag lite förskräckt. Ähh jag sitter ju här sa farfar, ja just ja sa jag! men jag hade levt in mig i farfars berättelse så mycket så det känndes som jag också va där. Till slut kom jag och Pettersson  till en sjö sa farfar. När vi står där och funderar så ser vi båda att det är en massa skräp på vattenytan, här har tysken störtat sa vi båda i mun på varandra, Pettersson å jag sa farfar. Vi såg inte nåt av planet men som sagt en massa bråte och så stank det av flygfotogen så vi var helt säkra. Tillbaka hos kapten och de andra berättade vi vad vi sett. Bra sa kapten vi går dit..forts följer

 


Tjära, tjära ingen tjära!

Jaha en ny dag..å det var ju idag vi skulle göra klar farfars Tuffa Viktor för sjön.
Farfar å jag hade ju skrapat hans fiskebåt..ja ialla fall hytten.. för skrovet var ju tjärat..så den fick absolut inte skrapas..bara tvättas lite försiktigt! fast det behövdes inte tyckte farfar..det är bara att smeta på ny tjära så håller han hur länge som helst..han va inte så noga..det funka ändå.

Farfar å jag gick ner i källarn å leta efter tjärburken? vi hitta ingen tjära där  va f.n kan jag ha ställt den sa han till mig? kanske i traktor garaget sa jag..vi gick upp igen och ut i garaget.. men vi hitta inte nån tjärburk där heller.

Ä, du Per.. du kan väl springa ner till boden vid sjön å kolla ifall jag ställt den där nera sa farfar..ok jag kutar svarade jag å sprang som en gasell ner till sjöboden!

Jag letade igenom bägge rummen i sjöboden men hittade ingen tjärburk! Jag kutade upp igen till farfar och skrek innan jag kom fram till han.. nähh...ingen tjära där nere heller!

Farfar stod tyst en lång stund..sen sa han jahapp.. då får vi snacka med Björn.. farsan din när han kommer hem från jobbet och be han att han skjutsar oss till bonden uppe där Blomster bor..den bonden har alltid tjära på lager..lös vikt förstås.. men han har säker nån burk vi kan få låna å ta tjäran i.

fortsättning följer snart hälsar Pappan, morfar å raggare




RSS 2.0